Longevity logo

DİYABET ve BESLENME

Takviye besinler...Kullanımı

By Mustafa KUZHANPublished about a year ago 3 min read
Like

Diyabet, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).

Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan "insülin" adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.

Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.

İki tip diyabet vardır: TİP 1 DİYABET VE TİP 2 DİYABET.

Tip 1 diyabet, insülin salgısının tamamen durdurulması sonucu ortaya çıkan bir depolama ve genellikle çocukluk ya da erken yaşta başlar. Tip 2 diyabet ise vücuda insüline karşı dirençli hale gelmesi sonucu ortaya çıkan bir kısıtlama ve yaşla birlikte artar.

Diyabetten korunmak için:

1. Düzenli Ve Sağlıklı Bir Diyet

2. Düzenli Fiziksel Aktivite

3. Normal Kilo Ve Bel Çevresi

4. Sigara Kullanmamak Veya

5. Stres Yönetimi

Takviye edilmesi gereken vitamin ve mineraller ise;

1. Magnezyum

2. Omega-3 yağ asitleri

3. D vitamini

4. Krom

Tablet ya da kapsülden alınabilir. Limiti aşmamak önemlidir.

Besin takviyelerini yemekle birlikte ya da aç karnına ulaşabilir.

Ayrıca, takviye edici besinler sürekli kullanılmalı ve yalnızca bir doktora danışıldıktan sonra kullanılmalıdır. Takviye edici besinler yiyecek ve içeceklerden alınan besin maddeleri yerine geçemez ve sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı ile birlikte tüketilmelidir.

Marka seçimini güçlendiren besleyici besinler için kişisel tercih ve olasılıkların hatları ile bağlantılı. Piyasada birçok farklı marka takviye edici besinler sunar ve bu markalar arasında kalite, miktar, kalite ve fiyat farklılıkları vardır.

En uygun olan markayı önerebilir veya bir diyetisyen ile birlikte sağlıklı bir diyet planı oluşturabilirsiniz. Ayrıca, marka gözetiminde, belgelerinde doğal malzemelerin içerip içermediğine, denetimlerin yönetiminin geçmediğinden ve denetlendiğinden FDA tarafından onaylanıp, dikkat edilmemesi için dikkat edilmesi önerilir.

Gün içinde yemeniz gereken öğün sayısı diyabetinizin tipine, aldığınız medikal tedaviye, fiziksel aktivite düzeyinize ve o andaki kan şekeri düzeyinize bağlı olarak değişir.

İnsülin kullanan tip 1 ve tip 2 diyabetlilerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak üç ana öğün öğünler arasında ve gece yatmadan önce üç ara öğün olmak üzere altı öğün beslenmesi gerekir.

Genellikle yapılan yanlış insülin enjeksiyonunu yaptıktan sonra yarım saat beklemeden hemen veya 5 dakika sonra yemek yenilmesidir. Bu tarz hatalar öğünden sonra kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Yapılan bir diğer yanlış ise açlık hissi oluşmadığı için ara öğünlerin yapılmaması veya ara öğünde yenilen yiyecek miktarının ve çeşidinin azaltılmasıdır. İnsülin kullanan bir kişide ara öğünün yapılmaması, bir ara öğünün atlanması veya yenilen yiyecek miktarının ve çeşidinin azaltılması şeklinde yapılan uygulamalar kan şekerinin düşmesine neden olur. Kan şekerinin 50 mg/dl'nin altına düşmesi hipglisemi olarak tanımlanır.

Tip 2 diyabetlilerin iki -üç saat aralıklarla beslenmesi gerekir. Bir gün içinde yenilmesi gereken yiyecekleri gün boyunca yayarak sık ve az yemek yeme alınan öğünden sonra kan şekerinin daha az yükselmesini sağlar. Öğünlerde yenilen yiyeceklerin porsiyon ölçüsünü azaltarak, küçük öğünler halinde yemek yenilmesi fazla kalori alınmasını önleyerek ve açlığı kontrol altına alarak hem kan şekeri kontrolünü sağlar hem de kilo alımını önler. Ayrıca kan kolesterol düzeyindeki yükselmeyide azaltır.

Her zaman, sağlıklı beslenme, egzersiz ve yeterli uyku gibi sağlıklı bir yaşam tarzının yanı sıra, takviye edici besinlerin kullanımı ile ilgili olarak elde edilmesila görüşilmelidir.

humanityhealthdietadvice
Like

About the Creator

Mustafa KUZHAN

My name is Mustafa Kuzhan. I am retired from the pharmaceutical industry. I am currently working for online sales.

Reader insights

Be the first to share your insights about this piece.

How does it work?

Add your insights

Comments

There are no comments for this story

Be the first to respond and start the conversation.

Sign in to comment

    Find us on social media

    Miscellaneous links

    • Explore
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Terms of Use
    • Support

    © 2024 Creatd, Inc. All Rights Reserved.